Предвидените от закона наказания за осъдените за трафик на мигранти 

...
Предвидените от закона наказания за осъдените за трафик на мигранти 
Коментари Харесай

Предвидените наказания за каналджиите са прекалено леки

Предвидените от закона санкции за наказаните за трафик на мигранти  у нас са прекомерно леки. Текстовете в наказателния кодекс плануват до 5 години затвор и санкция в размер от 3000 до 10 000 лв.. Това се споделя в позиция на Прокуратурата, изразена на конференция от представителя на основния прокурор – Сийка Милева.

„ Това не дава отговор на упованието на хората за правдивост. Трябва всички институции да се обединим и идните Народни събрания да одобряват промени в тази част от Наказателен кодекс ”, съобщи Милева.

Тя показа данни за броя на формираните каузи за каналджийство, наказаните и оправданите по тях.

„ В интервала от 2019-а до края на 2022 година Прокуратурата регистрира фрапантно нарастване в броя на тези каузи. През 2019 година те са били 670, а три години по-късно към този момент са 2626. За регистрирания интервал се следи и повишение броя на импортираните в съда обвинителни актове. Тази наклонност се резервира и във връзка с наказаните лица – през 2020-а те са били 720. Оправданите за 2022 година са едвам трима ”, сподели Милева, представена от Нова.

Тя даде информация и за арестувани по случая „ Локорско ”. Намиращият се в арест в Гърция Валентин Христов се е съгласил да бъде екстрадиран и съден у нас. Кога тъкмо ще се случи това, зависело от гръцките управляващи.

Милева приказва и за различен арестуван за гибелта на 18-те мигранти в камион, с който прокуратурата е сключила две съглашения.

„ Преди 2015 година лицето е неведнъж осъждано – най-вече за шофиране без брошура. По-късно получава присъда от пет месеца затвор за каналджийство. По време на досъдебното произвеждане той е бил арестуван под стража и времето, прекарано в ареста, трябвало да се приспадне от присъдата. Така действително мъжът лежи в пандиза към месец и половина. След като излиза, подписва ново съглашение с прокуратурата по друго, към този момент формирано досъдебно произвеждане. Двете наложени му санкции се кумулират и той изтърпява по-сериозната присъда ”, разясни Милева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР